Tsjechische scoutsleiding op bezoek

Afgelopen zaterdag hadden we, bij de Explorers, 4 Tsjechische scoutsleiding op bezoek. Voor deze draaidag had Soňa uit Tsjechië een programma voorbereid voor onze Explorers om eens te kijken naar Tsjechië en Scouting in Tsjechië in vergelijking met Scouting in Nederland.

 

selfy met Tsjechen

 

We begonnen de draaidag met een kennismakingsspel. Hierbij liepen we willekeurig door elkaar rond in het lokaal. Als Soňa "stop" riep, vormden we groepjes met de mensen die bij elkaar in de buurt stonden. Per groepje moesten we vragen beantwoorden zoals: Hoe heet je?, Wat is je lievelingseten?, Welke hobby doe je naast Scouting nog meer? enz.

 

Nadat we elkaar een beetje leerden kennen, zijn we gaan kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen Tsjechië en Nederland. Hoeveel inwoners tellen beide landen, wat is typisch voor het land en hoe viert men er bijvoorbeeld kerst. Onze bezoekers uit Tsjechië bleken erg veel over Nederland te weten. In tegenstelling tot wat wij over Tsjechië wisten.

 

Het volgende onderwerp dat op het programma stond ging over de overeenkomsten en verschillen tussen Scouting in beide landen. Zo blijken ze in Tsjechië in tegenstelling tot Nederland niet verschillende kleuren blouses te dragen bij verschillende leeftijdsgroepen, zoals wij, maar verschillende dassen. Ook hebben we door middel van een versie op het spel 'Hints' de scoutswet uit Tsjechië bekeken en vergeleken met de Nederlandse Scoutswet.

 

Natuurlijk hebben ze in Tsjechië ook typisch Tsjechische gerechten. We hebben een heerlijke 'bramboraky' mogen proeven. Dit waren een soort pannenkoeken van aardappel, bloem, eieren en kruiden. En uiteraard hebben wij hen ook laten proeven van dingen die wij bij Scouting vaak eten: frikandellen en bitterballen!

 

Om de dag af te sluiten hebben we nog even gekeken naar wat zij aanraden om te doen, mochten wij naar Tsjechië op zomerkamp gaan. Wat is het beste vervoer in Tsjechië (auto of trein)? Wat zijn leuke en typische dingen om te doen in Tsjechië en welke steden moeten we echt bezoeken als we daar zijn?

 

Wij vonden het in ieder geval een hele leuke en leerzame dag. Bedankt Soňa!

naar overzicht

Explorers

Nieuws

Algemeen - Scouting Were-di doet mee aan Rabo ClubSupport!

Update: De RaboClub Support actie werd 27...

Algemeen - Hulp gezocht bij de bevers!

Beste lezer, Graag willen wij ons even aan je...

Kalender

Explorers - Explo Weekend