JOTA-JOTI

Vorig weekend was het zo ver: Scouting Were-Di deed voor het eerst mee aan JOTA-JOTI met de hele groep. Inmiddels is de leiding weer helemaal bijgekomen, zijn de foto’s uitgezocht en kunnen we jullie dus vertellen hoe het is geweest.


Voor degenen die het helemaal gemist hebben: JOTA-JOTI staat voor Jamboree on the Air-Jamboree on the Internet en is een weekend waarin scouts van over de hele wereld met elkaar in contact proberen te komen via radio en internet, en waarin heel veel scouts bezig zijn met techniek en communicatie. Scouting Were-Di deed dit jaar voor het eerst mee en nodigde daarvoor zogenaamde zendamateurs uit op de blokhut, die de nodige apparatuur meebrachten om via de radio te kunnen communiceren.

 

Vrijdag
De zendamateurs – Johan, Arjan en Eric uit Hardinxveld-Giessendam – kwamen vrijdagmiddag al om een grote antenne de lucht in te hijsen en al hun apparatuur klaar te zetten. Toen alles klaar stond, kwamen de explorers als eerste deelnemers van het weekend aan en zetten hun tenten op, waarna ze op pad gingen om met de Regio Eindhoven het spel Black Jack te gaan spelen: via een radio in de auto kregen ze te horen welke opdrachten ze moesten doen. Terwijl de explorers druk aan het blackjacken waren, hield de aanwezige leiding zich bezig met het avondeten van zaterdag: er was een speenvarkentje gekocht! Terwijl de ene groep met een fiets, een motor en een pallet aan de slag ging om het spit te kunnen laten draaien, hield een andere club zich bezig met het vullen van het varkentje. Toen de explorers eenmaal terug waren, was de avond nog niet voorbij: op de computers die in het grote lokaal waren neergezet, konden ze chatten met scouts uit heel Nederland en over de hele wereld. Fanatiek werd er gechat en voor ieder nieuw land werd een prikker in de wereldkaart gezet... Er werden heel wat internationale contacten gelegd die nacht!

 

Zaterdag
De volgende ochtend kwamen ook de bevers en de welpen aan. Zij gingen met allerlei leuke dingen aan de slag. Er werd een blikkentelefoon gemaakt door de bevers, de welpen maakten een borstelbot en chatten er flink op los, de bevers Skypeten met bevers uit Hellevoetsluis en de welpen vonden een tijdscapsule. En natuurlijk werd er als klapper op de vuurpijl door de zendamateurs alles uitgelegd over de radio en konden ze praten met kinderen aan de andere kant van de lijn. Spannend! Uiteindelijk gingen de bevers naar huis met hun Sterre Stroom-badge en de welpen met het insigne Journalist, goed gedaan!

’s Middags arriveerden ook de scouts, die ook aan de slag gingen met de soldeerbout, contact legden via de chat, hun tenten opzetten en praatten via de radio. En ondertussen was er ook veel aandacht voor huishond Bob (de hond van zendamateur Eric), die zich het weekend erg vermaakt heeft met al dat gespeel, geknuffel en gesnoep. Gezellig hoor, zo’n huisdier op de blokhut!

Ondertussen draaide het varkentje aan het spit heerlijk gaar en werden in de keuken de voorbereidingen getroffen voor een internationale maaltijd. Toen alle scouts, explorers, leiding en zendamateurs (en Bob) aan tafel zaten, kon het varkentje aangesneden worden en bleek het fietsspit goed zijn werk gedaan te hebben: hij was heerlijk! Na het afsluitende Belgisch buffet inclusief chocoladefontein, konden de scouts en explorers zich gaan opmaken voor de avond. De scouts gingen een spel doen op de fiets, waarbij ze met allerlei communicatiemiddelen uiteindelijk uitkwamen bij Scouting Burgemeester Welschen in Meerhoven, van waaruit ze via de radio naar de eigen groep moesten zenden. De explorers hadden eerst nog iets belangrijks te doen: er werden nieuwe explorers geïnstalleerd! Hierna verdeelden ze zich over verschillende auto’s en gingen met behulp van een GPS-tracker op zoek naar Mr. X... Een soort vossenjacht 2.0! De avond werd door de explorers en de leiding gezellig afgesloten bij het kampvuur.

 

Zondag
Na al deze festiviteiten was het zondag alweer tijd om de tenten op te ruimen en de tassen in te pakken. Er werd nog een gebakken eitje naar binnen geschoven en toen was het ook voor de scouts en de explorers tijd om te sluiten. De leiding kon een paar uur poetsen later onder het genot van een worstenbroodje terugkijken op een geslaagd weekend: volgend jaar weer!?!

 

Fotoboek Jota/Joti

naar overzicht

Scouts

Nieuws

Algemeen - Scouting Were-di doet mee aan Rabo ClubSupport!

Update: De RaboClub Support actie werd 27...

Algemeen - Hulp gezocht bij de bevers!

Beste lezer, Graag willen wij ons even aan je...