Installatie

Wie lid wordt bij Scouting, krijgt een 'installatie'. Dat is geen apparaat of computer: het heeft te maken met kinderen die nieuw zijn bij Scouting! 

Naar goed gebruik wordt een kind dat nieuw is bij een speltak, officieel verwelkomd als lid. Daar gaat een traditionele ceremonie aan vooraf: de installatie! Ieder kind dat is overgevlogen naar een nieuwe speltak, of die nieuw is bij onze groep, wordt 'geïnstalleerd'. Daarna mag hij of zij officieel de Scoutfit dragen. Niet alleen nieuwe leden worden geïnstalleerd: is er nieuwe leiding? Dan wordt die ook geïnstalleerd!

Hoe gaat dat dan? 

De installatie is voor iedere speltak anders, maar het principe is hetzelfde. Het nieuwe lid draagt de Scoutfit, die nog helemaal leeg is. Je komt naar voren, zegt met je hand op de vlag de belofte op (passend bij de leeftijdsgroep natuurlijk), en dan krijg je van de leiding een aantal badges voor op je Scoutfit. Je mag zelf kiezen wie voor het eerst de nieuwe das om doet, en dan wordt de linkerhand geschud ter felicitatie: je bent geïnstalleerd! 

Badges

Eén van die nieuwe badges is het installatieteken, dat je dus pas na de installatie mag dragen. Het wordt op je linker borstzakje (voor de kijkers rechts) gedragen en laat zien dat jij de belofte hebt opgezegd, en dus officieel lid van Scouting bent. Op het andere borstzakje staat het speltakteken, dat laat zien bij welke speltak je hoort. En op je arm komt het naambandje van onze groep, zodat iedereen kan zien dat je bij Scouting Were-Di hoort. 

Linkerhand

Maar eh, de linkerhand schudden? Weten ze bij Scouting soms niet hoe het hoort? Jawel hoor. Scouts over de hele wereld schudden elkaar de linkerhand. De meningen zijn een klein beetje verdeeld waarom: de een zegt dat dat de hand is die het dichtst bij je hart zit. Maar er gaat ook een verhaal over Lord Baden-Powell, de grondlegger van Scouting. Hij ging op bezoek bij de Zoeloes in Afrika, die hun schild in hun linkerhand droegen. Lord Baden-Powell ontmoette de Zoeloekoning, die zijn schild neerlegde om Baden-Powell de hand te schudden (zijn linkerhand dus). Dat is een teken van vertrouwen: je bent dan niet meer bescherm tegen een eventuele aanval, en daarom doen scouts het nu nog steeds. 

Belofte

En wat houdt de belofte dan in? Die is per speltak anders. De officiële belofte vind je hier, maar of wij bij Scouting Were-Di dezelfde belofte opzeggen? Daarvoor zul je de installatie moeten afwachten...

Scoutfit

Heeft je kind nog geen blouse (Scoutfit)? Deze kun je kopen bij de ScoutShop, of kijk eens op Marktplaats of er nog een tweedehands blouse te koop is. Dan haal je natuurlijk wel de verdiende badges of insignes eraf, zodat je kind met een schone lei begint.