De Scoutingdas

Iedereen die lid is bij Scouting, draagt een das! Maar wat moet je allemaal weten over de das? Op deze pagina vind je alle antwoorden.

Het belangrijkste dat je moet weten over de das, is de naam. Het is geen sjaal of sjaaltje, geen lap, geen doek: het is een das. 

Belangrijk symbool

De das is voor scouts een belangrijk symbool. Iedere scout, over de hele wereld, heeft een eigen das. De kleding die door scouts gedragen wordt, ziet er over de hele wereld anders uit. Maar één ding is hetzelfde: iedere scout draagt een das. 

Wat is de das en hoe zet ik hem vast? 

De das is een driehoekig stuk stof, in ons geval een grijze das met blauwe en gele bies. De das wordt traditioneel vastgezet met een dasring of een platte knoop. Zo'n dasring kan vanalles zijn: er is een officiële Scouting Nederland-dasring, het welbekende houten klompje kan als dasring fungeren, maar wij hebben als groep natuurlijk onze prachtige leren dasring met daarin het Were-Di logo gebrand. Je kunt zelfs meerdere dasringen bij elkaar dragen - sommige scouts maken er een sport van om zoveel mogelijk dasringen te verzamelen! 

Een andere manier om de das vast te zetten is met de platte knoop. Of, als je het door iemand anders laat doen, met een vriendschapsknoop

Functie

De das heeft een belangrijke functie bij de installatie. Wanneer je geïnstalleerd bent, mag je namelijk pas een das dragen. Dat wil dus zeggen dat je dan echt bij Scouting hoort! Behalve dat je aan de das kunt zien bij welke Scoutinggroep je hoort, heeft zo'n das ook nog andere handige functies:

  • Hij doet het prima als blinddoek tijdens een spel
  • Je zou er een arm of been mee kunnen verbinden bij nood
  • Tijdens de zomermaanden even nat maken en hij werkt verkoelend
  • Omdat iedere groep een andere das heeft, is tijdens een regio- of landelijke activiteit makkelijk te zien wie bij elkaar horen
  • Wanneer scouts iets te vieren hebben, zwaaien ze allemaal met hun das boven hun hoofd - dat ziet er heel feestelijk uit
  • De bevers gebruiken de das voor 'zakdoekje leggen' en ook als 'staartentikkertje' werkt hij prima

En zo kun je zelf vast nog meer handige functies bedenken!

Wist je dat?

Scouts over de hele wereld zijn zó trots op hun das, dat het eens per jaar op 1 augustus International Scout Scarf Day is. Op die dag draagt iedere scout zijn das: of hij of zij die dag nu naar Scouting gaat of niet. Zo kun je in de trein, op school, op je werk of op een feestje zien hoeveel scouts er eigenlijk om je heen zijn. Leuk hè? 

Hoe kom ik aan de das? 

De das koop je bij Scouting Were-Di als je geïnstalleerd wordt. De speltakleiding kan je precies vertellen hoe dat in zijn werk gaat.