1e plaats RSW!

Vier patrouilles van Scouting Were-Di waren afgelopen weekend te gast op het terrein van Scouting St. Lambertus in Bergeijk, waar dit jaar de Regionale ScoutingWedstrijden (RSW) werden gehouden. Wat hebben ze het goed gedaan! Net als vorig jaar was ook dit jaar de patrouille met laatstejaars scouts uitgedaagd om voor de winst te gaan. Dat is ze gelukt! Voor het eerst in jaren doet een patrouille van Scouting Were-Di mee aan de Landelijke ScoutingWedstrijden (LSW)! Wij als leiding zijn apetrots op deze scouts! Geweldig gedaan!
De andere patrouilles zijn 12e, 17e en 18e geworden, voor patrouilles die voor het grootste deel bestaan uit eerstejaars scouts is dat zeker een nette score.

RWS 2015 winnaars bijgesneden

Deze scouts hebben samen de RSW 2015 gewonnen en zijn door naar de LSW.

Dit jaar geen KeRoPaWe, maar RSW. Zowel de RSW als KeRoPaWe zijn Scoutingwedstrijden uit de regio. Vroeger was de regio opgedeeld in twee districten met hun eigen Scoutingwedstrijden. Deze districten hebben hun Scoutingwedstrijden nooit samengevoegd en daardoor zijn er in de regio dus twee wedstrijden. Omdat de Were-Di benieuwd was naar de wedstrijden in het andere deel van de regio hebben we besloten dit jaar met het andere deel mee te doen.

 

Geschreven door een scout uit de winnende patrouille:
Het was een geweldig leuk idee om een keer een ander kamp te proberen en dan ook nog eens met zo'n prachtig resultaat. Ik vind het geweldig dat ik bij de winnende patrouille zit en dat we samen de LSW kunnen meemaken als laatstejaars scouts! 


Het begon op de vrijdag. Verzamelen. Ouders uitzwaaien (als de scouts niet al meteen in groepjes op het kampterrein verdwenen waren) en openen. Wat zag dat er voor onze scouts serieus uit! Iedereen had zijn blouse in zijn broek en stond heel statig terwijl de jongste drie scouts de vlag mochten hijsen. Daarna de scoutswet, opgedragen door de oudste aanwezige scout. "Een verkenner trekt er samen met anderen op uit (...)" Daarna een paar algemene regels, waarna iedereen zijn tent op mocht zetten.
De ene na de andere patrouille begon het voor hun afgezette stukje bos te harken om van alle takken en bladeren af te komen. De moed zonk onze scouts meteen in de schoenen. Dat zijn ze niet gewend. "Hoe maken we hier nou kans om te winnen?", vroeg een van de scouts uit de winnende patrouille zich af. "We zijn niks vergeleken met hen."
Ook de andere patrouilles van de Were-Di begonnen met moeite. Ze hadden niet verwacht dat ze helemaal niks meer aan de leiding konden vragen. Maar de scouts mochten hun terrein niet af en de leiding mocht hun terrein zonder blauwe das niet op. Bij vragen konden ze terecht bij de kampstaf, met het risico dat hen dat punten zou kosten... Natuurlijk is alles goedgekomen. Die scouts kunnen meer dan ze zelf weten.
Vrijdag eindigde met een leuk spel. Probeer in het donker maar eens met een brandend waxinelichtje langs douane leiding te komen zonder dat je kaarsje uit gaat.


Geschreven door een scout uit de winnende patrouille:
Hihihi,

Ik vond het leukste stukje van het kamp het spel s ’avonds, met een theelichtje in een potje. En dan naar de post proberen te lopen, zonder dat het theelichtje uit werd geblazen door de leiding. Wat ook echt leuk was, was dat we echt met drie patrouilles in het midden van de kring stonden om te horen of we 1ste of 2de of 3de werden. Boven verwachting zijn we 1ste geworden !!!!!!!!!!!
Conclusie: super weekend!!!!!!!!


Zaterdag. Ontbijten zonder keuken, dat is even wennen. Daarna een keuken bouwen. Dat ging lekker vlot. Toen de keukens stonden nog even lunchen en verzamelen om een tocht te gaan lopen. De tocht was op de RSW iets anders opgebouwd dan op KeRoPaWe. Iedere patrouille begon op een van de tien posten. De posten samen vormden een rondje met tussen elke twee posten ongeveer een kilometer. Vanaf hun eigen beginpost liepen de patrouilles de tocht linksom of rechtsom. Op elke post kon een opdracht worden gedaan om punten te verdienen. De opdrachten waren erg verschillend. Sommige opdrachten doen wij met de Were-Di ook wel eens, zoals een recognografische schets maken, maar bijvoorbeeld zonder kaart en kompas het noorden vinden hebben we nog nooit gedaan. De tocht was daarom voor onze scouts erg pittig. Nog eens extra omdat ook de tochttechnieken zelf een beetje anders waren. Een ABC-tocht hebben we ook nog nooit gedaan. Rond vier uur (lees: vijf over half een) was de tocht afgelopen en gingen we terug naar het kampterrein.
Terug op het kampterrein was het tijd om te fourageren. Met een afwasbak vol sperzieboontjes, aardappels, worstjes en een pakje soep gingen de patrouilles terug naar hun keuken. Koken, een tochtverslag schrijven en de menukaart afmaken. Eten smaakt altijd lekkerder als je het zelf hebt gemaakt en al helemaal na een lange tocht.
Na het eten nog een spelletje. Een bordspel. Doel van het spel: Zo veel mogelijk goudstukken winnen door schatkisten leeg te roven. Om over het bord te lopen om bij zo'n kist te komen moest er met materialen worden betaald. Na elke ronde op het bord, was er een ronde waarin materialen verdiend konden worden bij verschillende spelletjes op verschillende posten. Tussendoor moest iedere patrouille ook nog een toneelstukje opvoeren. Een gezellig drukke avond. Nog even bij het kampvuur zitten en ook de zaterdag was alweer voorbij.


Geschreven door een scout uit de winnende patrouille:

Ik vond RSW in tegenstelling tot KeRoPaWe meer een uitdaging. Ze letten op veel meer verschillende dingen, daardoor dacht ik iedere keer "Gaan we wel winnen? Gaat het ons wel lukken?". Toen we tijdens de tocht bij onze 6e post aankwamen en ze zeiden dat we wel erg snel waren, dacht ik: "We zouden dit toch wel eens kunnen winnen...". Toen we bij de prijsuitreiking bij de laatste 5 stonden, stond ik te trillen op mijn benen, zullen we dit nu echt gaan winnen? Toen kwam het steeds dichter bij, we stonden bij de laatste 3 samen met 2 groepen van scouting St. Maarten. Een groep verkenners en een groep van de gidsen. Ze zeiden dat er een gedeelde 2e plaats was! Ik dacht gelijk: "We hebben dit weer niet gewonnen... We zijn net als bij KeRoPaWe 2e." Maar nee hoor! We waren met 60 punten verschil 1ste! Ik ben super blij en gelukkig! 

Zondag. Het is vannacht koud geweest! Gisternacht ook al. Ineens begrijp je waar de slogan "Scouting is cool!" vandaan komt. Maar scouts zijn bikkels. Het mag vanochtend dan wel bijna vriezen, toch rennen er verschillende scouts rond met niet meer aan dan een t-shirtje en een trainingsbroek. Het is maar goed dat die scouts niet stil hebben hoeven zitten deze morgen. Keukens moesten na het ontbijt worden afgebroken, tenten moesten vliegen. Daarna nog een sport en spel programma met allemaal kleine spelletjes. Spellen waarbij je lekker moest bewegen. Nee, stil zitten was er deze morgen niet bij. De morgen vloog voorbij en toen was het alweer tijd om het kamp af te sluiten. Totems uitwisselen en de winnaar bekend maken. Van plaats 20 tot plaats 1. "Op de twintigste plaats is geëindigd (...)" klonk het al snel. Geen patrouille van de Were-Di, mooi zo! De ene na de andere patrouille mocht gaan zitten en iedereen die over bleef begon steeds blijer te kijken. Je zag de glimlach groeien. De 10e plaats; al op de helft, de 5e plaats; reden om echt vrolijk te worden. Toen mochten de laatste drie die nog over waren in het midden van de kring gaan staan. De ongeloof, blijdschap en hoop waren intussen van de gezichten van de scouts te lezen, met een glimlach van oor tot oor. Een gedeelde tweede plaats, nu werd het pas echt spannend! "De tweede plaats wordt gedeeld door de twee groepen van St. Maarten en de eerste plaats gaat naar de Tijgers van Scouting Were-Di!" Ongelooflijk! Het is ze gewoon gelukt! Voor het eerst in dit deel van de regio, vanalles wat anders gaat dan deze scouts gewend zijn en toch is het ze gelukt om eerste te worden! Dat hadden ze aan het begin van het kamp niet durven dromen. Een prestatie van formaat, echt waar. Ontzettend knap gedaan. De laatste keer dat een patrouille van de Were-Di door mocht naar de LSW is zo'n twintig jaar geleden, alle reden dus om ontzettend trots te zijn op jezelf en je patrouille. Enkele tranen van blijdschap bevestigden dat dit toch wel heel bijzonder is. Nu op naar de LSW. Een ding staat vast: Het pinksterweekend van dit jaar wordt een weekend om nooit te vergeten! Heel veel plezier!

 

Hieronder de scorelijst van de RSW. Klik om te vergroten.

Score RSW 2015

naar overzicht

Scouts

Nieuws

Algemeen - Scouting Were-di doet mee aan Rabo ClubSupport!

Update: De RaboClub Support actie werd 27...

Algemeen - Hulp gezocht bij de bevers!

Beste lezer, Graag willen wij ons even aan je...